Τοπικά

Εξερευνώντας τις πόλεις μας

Ο Δήμος Κατερίνης υποστηρικτής της Έκθεσης Φωτογραφίας: «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», μιας ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας την οποία εγκαινιάζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων, Ελλήνων και προσφύγων που βρήκαν ένα νέο σπίτι στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS [Hellenic IntegrationSupport for Beneficiaries of International Protection] και σε συνεργασία με επτά (7) δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ο ΔΟΜ διοργανώνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωάννινων, της Κατερίνης, της Λιβαδειάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

«Η έκθεση “Εξερευνώντας τις πόλεις μας” είναι μια πρωτοβουλία για να μοιραστούμε μέσω διαφορετικών προοπτικών και μοναδικών φωτογραφιών τις πόλεις που ζούμε, τις εμπειρίες μας, δημιουργώντας τελικά έναν παραγωγικό διάλογο μεταξύ πολιτών σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους», ανέφερε ο GianlucaRocco, Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας.

Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο ο κ. GianlucaRocco, επικεφαλής  ΔΟΜ Ελλάδος, σημείωσε: «Χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να επιτευχθεί ένταξη και αυτή η έκθεση φωτογραφιών αναδεικνύει καλές πρακτικές συνύπαρξης και συνεργασίας. Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη και τη συνεργασία!»

«Η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, με τους οποίους μοιράζομαι την πόλη μου, μού έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω άγνωστες πτυχές της και να τη δω μέσα από μια φρέσκια ματιά», δήλωσε η Άρτεμις Σκύφα από την Αθήνα.

«Μου άρεσε πολύ που συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα, ένιωσα ότι ανακάλυψα ένα νέο σύμπαν», παραδέχτηκε ο DanielMbuyi από τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από το φακό των ερασιτεχνών καλλιτεχνών, η έκθεση έχει ως σκοπό να συμβάλλει στο διάλογο σχετικά με τις αντιλήψεις για την ταυτότητα των πόλεων και να αναδείξει πτυχές της αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων, μεταναστών και κοινοτήτων υποδοχής.

Η προετοιμασία της έκθεσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, όταν μικτές ομάδες ερασιτεχνών φωτογράφων – αποτελούμενες από Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες – συναντώνται για πρώτη φορά, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ίδια την ταυτότητα των πόλεων που ζουν μαζί. Με την υποστήριξη του προγράμματος HELIOS και των τοπικών κοινωνιών, οι φωτογράφοι ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό ταξίδι τους στις γειτονιές στις οποίες ζουν, για να αναδείξουν ό, τι τους συναρπάζει, τους συγκινεί και τους ενώνει.

Ο ΔΟΜ, σεβόμενος τις εθνικές οδηγίες για την COVID – 19, δημιούργησε τον ειδικό ιστότοπο https://www.exploringourcities.com/ μέσω του οποίου το κοινό μπορεί να απολαύσει τις δημιουργίες και να ενημερωθεί για την έκθεση και τους συμμετέχοντες.

Η συλλογική έκθεση φωτογραφίας αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου δραστηριοτήτων ένταξης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με Δήμους και Οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών, προβάλλοντας και προωθώντας καλές πρακτικές ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο. Η έκθεση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME).

Facebook event: https://fb.me/e/CIM1fYUQ

Συνεργάτες:

Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη | Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης | Γρηγόρης Ξανθός | Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς | Φωτογραφικός Όμιλος Α.Π.Θ. (Φ.Ο.Α.Π.Θ.) | Φωτογραφική ομάδα Ίριδα | LuminousEye | Photometria International PhotographyFestival

Υποστηρικτές:

Δήμος Αθηναίων – Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ Αθήνας) | Δήμος Ηρακλείου | Δήμος Θεσσαλονίκης | Δήμος Ιωαννιτών | Δήμος Κατερίνης | Δήμος Λεβαδέων | Δήμος του Πειραιά | MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης | Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΑΠΗ Δήμου Κατερίνης: Προληπτική ιατρική, καμπάνια ενημέρωσης για τον ηλικιακό ρατσισμό & γλέντι για την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

Δήμος Κατερίνης: Δημιουργική συνεργασία στα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» & προγραμματισμός για την πολιτιστική ατζέντα της περιόδου 2022-23

Πρόταση Μάνη στη Βουλή για λειτουργία Ξενόγλωσσου Τμήματος στην Πιερία, σε συνεργασία με το τμήμα (Logistics – Σύσταση Οργανικών Θέσεων Κληρικών {ΒΙΝΤΕΟ}

Προχειρότητες από τον Δήμο Κατερίνης! Αναβάλλεται για τον… Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το περιβάλλον…