Κοινωνία

16o Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: Επετειακή διάλεξη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οργανώνει το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν τη διάλεξη του κ. Ν. Λυγερού, με θέμα την αρετή των Ελλήνων στα χρόνια της επανάστασης και την αρετή του σύγχρονου Έλληνα. Οι μαθητές παρακολούθησαν με αφοσίωση και προσοχή και στο τέλος έθεσαν ερωτήματα στον κ. Λυγερό που αφορούσαν την αξία και την επίδραση που έχει η μνήμη των γεγονότων και των αποτελεσμάτων της επανάστασης στην ζωή του σύγχρονου Έλληνα. Η διάλεξη αυτή ήταν μια ευκαιρία των παιδιών να έρθουν σ’ επαφή με πληροφορίες, γνώσεις και ιδέες που θα διευρύνουν τη σκέψη τους και τους συλλογισμούς τους.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του Έλληνα της εποχής του 1821 που του ξύπνησαν την λαχτάρα για λευτεριά; Ποια δύναμη τον οδήγησε στο να προτάξει το συλλογικό καλό της πατρίδας παραμερίζοντας το ατομικό του συμφέρον; Ποια ανάγκη οδήγησε στο σύνθημα ελευθερία ή θάνατος; Πώς ο σύγχρονος Έλληνας θα διατηρήσει την αρετή του μέσα στο εικονικό σπήλαιο που ζει; όπου η μνήμη του και η λογική του βομβαρδίζονται με εικόνες και υλικά αγαθά που τον στρέφουν στον ατομισμό και την ικανοποίηση των ενστίκτων;

Φέτος που τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης είναι η ευκαιρία για τον Έλληνα να κοντοσταθεί και να αναρωτηθεί για το παρελθόν του, αν θέλει να βάλει τα θεμέλια του μέλλοντός του. Σήμερα, επίκαιρο όσο ποτέ το «άμα πρόσω και οπίσω λεύσω» του Ομήρου, μας καλεί να παρατηρήσουμε με προσοχή τον μεγαλύτερο σταθμό του ελληνισμού, που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, αν προσδοκούμε ένα αισιόδοξο μέλλον.

Μαζί με όλους κι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε σε διαρκή εγρήγορση καθώς φέρουμε στην περιοχή ευθύνης μας τις ψυχές των μαθητών μας, που όταν στηλώνουν τα μάτια τους πάνω μας, τότε ξέρουμε ότι κάτι πρέπει να τα κάνουμε αυτά τα μάτια. Όταν θα φύγουν από τα χέρια μας θέλουμε να έχουν πάρει μαζί τους αξίες, ήθος, αρετή για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που η γενιά τους θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης, θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά για την αφοσίωση και την προσοχή που επέδειξαν και τις εύστοχες ερωτήσεις που έθεσαν.

Συγχαρητήρια λοιπόν τόσο στα παιδιά, όσο και στις οικογένειές τους, καθώς τα μεγαλώνουν με αξίες διαχρονικές, αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν ν’ αποτελέσουν τους συνεχιστές του αγώνα της σύγχρονης Ελλάδας για δημοκρατία, ελευθερία, πρόοδο στον χώρο και τον χρόνο και προσφορά στην ανθρωπότητα, καθώς ίδιον του Έλληνα είναι πάντα να προσφέρει στην ανθρωπότητα γνώσεις, αξίες, παιδεία, αρετή, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Στα link που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε την διάλεξη: https://youtu.be/JtTrMY4buiw και

Χρόνια πολλά για την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης!

Ο αγώνας και η ανδρεία των Ελλήνων έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα του ανεξάρτητου κράτους. Ο αγώνας είναι διαρκής και θα οδηγήσει τον Ελληνισμό στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προάσπιση της Δημοκρατίας και την Ελευθερίας σε όλη την ανθρωπότητα.

Με εκτίμηση

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

Τσουμπάρη Ιωάννα
Τσέλιου Αγάπη
Τσιαπαλιώκας Αλέξανδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ -MEGA | «Είναι η σειρά που γαλήνευε τις ψυχές μας» – «Μπράβο σας, μας κάνετε να σκεφτόμαστε διαφορετικά»

Δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο “Παπανικολάου”

Ο άτυχος 52χρονος είχε υποστεί βαρύτατα εγκαύματα στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια και είχε υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του.