ΑΡΘΡΑ / ΑΠΟΨΕΙΣ

Σπύρος Κουλκουδίνας για 25η Μαρτίου: «Γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας»

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα, από την  ελληνική επανάσταση που υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και συνεχίζει με τα μηνύματά της να μας εμπνέει.

Το μεγαλείο του αγώνα των Ελλήνων, οι ένδοξοι αγώνες, η πίστη και το σθένος τους έκαναν ολόκληρη την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της. Να εμψυχώσει όλους τους Έλληνες, να οδηγήσει στη νίκη. Στη δημιουργία του  Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Η φλόγα της λευτεριάς, η δίψα για δικαίωση, η «αρετή και τόλμη» και η ενότητα. Τα συστατικά του αγώνα που βρήκε τη λύτρωση και έδειξε σε όλο τον κόσμο πως

 Γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας. Με το βλέμμα στο μέλλον, αξιοποιώντας όλα τα διδάγματα του ένδοξου παρελθόντος μας, οφείλουμε να τιμήσουμε την ιστορία μας και να χαράξουμε το αύριο.

Η πανδημία δεν επιτρέπει να τιμήσουμε όπως θέλαμε την ιστορική επέτειο. Μας υπενθυμίζει όμως πως όλοι οι μεγάλοι μας αγώνες, έφτασαν σε αίσιο τέλος, μόνο όταν σταθήκαμε ενωμένοι.

Για να φτάσουμε σε αυτό  που τόσο εύγλωττα περιέγραψε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του, πώς από το «εγώ» να φθάσουν στο «εμείς». «Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμε κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός ‟εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς ‟εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε ‟εμείς”. Είμαστε εις το ‟εμείς” και όχι εις το ‟εγώ”. Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομενχωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.»

Με την ευγνωμοσύνη που αρμόζει σε όλους όσοι προσέφεραν σε αυτό τον τόπο και θέλοντας να τιμήσουμε τη σπουδαία επέτειο, να επενδύσουμε στο μέλλον τής πατρίδας μας, με γενναιότητα, με ενότητα, με τόλμη και αρετή.

Χρόνια πολλά ΕΛΛΑΔΑ. Χρόνια Πολλά ΕΛΛΗΝΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *