1 ΘΕΜΑ Αγροτικά Νέα

Πιερία: Σοβαρές ζημίες έχουν υποστεί δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον παγετό της περασμένης εβδομάδας

Ο καιρός έχει “πληγώσει” σε πολύ μεγάλη έκταση τα οπωροφόρα και τις δενδρώδεις γενικά καλλιέργειες.  

Πλέον, οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς βλέπουν ότι η παραγωγή τους θα είναι μειωμένη ή και μηδαμινή,  με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να καλύψουν ούτε τα έξοδα της χρονιάς. 

Οι καλλιεργητές ζητούν να γίνουν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, για να δηλώσουν τις ζημιές τους που, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμη και το 100% της παραγωγής τους.

Ένα απλό άγγιγμα στον ανθό, είναι αρκετό για να τον αποκόψει από το κλαδί του.  

Οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν το μέγεθος των ζημιών και, ανάλογα με τις  εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, οι καλλιεργητές θα δηλώσουν τις ζημιές τους, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Σε κτήματα της Βόρειας Πιερίας βρέθηκε ο Βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. Φώντας Μπαραλιάκος, διαπιστώνοντας  ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημίας.

Παράλληλα ενημερώθηκε πως και σε άλλες περιοχές καλλιέργειες με  κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και αμύγδαλα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Σε επικοινωνία του  με τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ο κ. Μπαραλιάκος ζήτησε την επίσπευση των καταγραφών και των εκτιμήσεων ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Εκτιμητές του ΕΛΓΑ επισκέπτονται ήδη τις πληγείσες περιοχές και η επικοινωνία των παραγωγών μαζί τους για την αυτοψία των ζημιών είναι επιβεβλημένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη οι ακτές του Δήμου Κατερίνης | «Απαγορευτικές» οι προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος