Κοινωνία

Self test: Υποχρεωτικά από αύριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Τα πρόστιμα για τους εργοδότες

Από αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου επεκτείνεται η χρήση των self test σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα προσέρχονται στη δουλειά τους με αρνητικά self tests. 

Θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα τόσο στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όσο και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο.

Ειδικότερα, self – test θα κάνουν οι εργαζομένοι σε:

  • Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων.
  • Εστίαση.
  • Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές.
  • Υπηρεσίες καθαρισμού.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής.
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο, υποχρεωτικά είναι τα self test για:

  • Υαλλήλους των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
  • Υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας.
  • Δικαστικούς λειτουργούς και οι δικαστικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που περιγράφει τον «οδικό χάρτη» για τα self test στις νέες κατηγορίες επαγγελματικών.

Σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, έπειτα από αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ΟΤΕ και του κλάδου ασφαλιστικών εταιρειών ενώ είχε ήδη προστεθεί και  η υποχρεωτική διενέργεια selftest σε εργαζόμενους στις σχολές οδηγών, που ανοίγουν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το self test στους συγκεκριμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα διενεργείται μια φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά του και έχει ισχύ για επτά ημέρες.

Πρόστιμα

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test. Στην ίδια απόφαση ορίζονται και οι συνέπειες, στην περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτό.

Επομένως, αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ -MEGA | «Είναι η σειρά που γαλήνευε τις ψυχές μας» – «Μπράβο σας, μας κάνετε να σκεφτόμαστε διαφορετικά»

Δεύτερος νεκρός από τη φωτιά στο “Παπανικολάου”

Ο άτυχος 52χρονος είχε υποστεί βαρύτατα εγκαύματα στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια και είχε υποβληθεί σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του.