Τοπικά

Κολινδρός | Τιμήθηκε η Μνήμη του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου

Με ιδιαίτερη ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος στον Κολινδρό η μνήμη του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου. Στο ομώνυμο εξωκκλήσι, που βρίσκεται στη θέση «Μπασιούρα» (ανάμεσα σε Κολινδρό και  Παλιόστανη),    την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας . Το  πρωί της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρα Νικόλαου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος  των Ιερέων του Κολινδρού, π. Χρήστου και π. Παναγιώτη.

Για ακόμη μία χρονιά δεκάδες πιστοί  από τον Κολινδρό βρέθηκαν στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη τους προς τον μεγάλο Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας. Το  εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα στον Κολινδρό, χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πάνω σε ερείπια  παλαιοτέρου Ναού, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας. Ο τότε Εφημέριος της Ενορίας της Αγίας Θεοδώρας Κολινδρού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισαν, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και ο χώρος μη προσβάσιμος  κατά τη χειμερινή περίοδο, το εξωκκλήσι να εορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα.

Ο Βίος του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα

 Ὁ Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι από γονείς ευσεβείς, που φρόντισαν και για τη δική του ευσέβεια  και μόρφωση. Σε ηλικία  15 χρονών βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο παντοπωλείο του πατέρα του, στο Ταχτὰ Καλέ. Κάποιος κουρέας Τούρκος όμως, που του μάθαινε την Τούρκικη γλώσσα, έδωσε να  διαβάσει την Τούρκικη ομολογία πίστης, μπροστά σε μάρτυρες, χωρίς ο Νικόλαος να γνωρίζει τίποτα. Όταν του είπαν ότι γίνεται Τούρκος, ὁ Νικόλαος αμέσως ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Ἡ δυναμική απάντηση που έδωσε στον κριτή, έκανε τους Τούρκους να τον βασανίσουν μέσα στη φυλακή με τον πιο άγριο τρόπο. Παρ’ ὅλα αυτά όμως , ὁ Νικόλαος έμεινε ἀκλόνητος στην πίστη του. Ἔτσι, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 1672 μ.Χ. τον ἀποκεφάλισαν. Ήταν 15 χρονῶν.

Το  λείψανο του ἐνταφιάστηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας Χάλκης. Αργότερα ἡ κάρα του Αγίου , μεταφέρθηκε στην Ἱερὰ Μονὴ Ξηροποτάμου τοῦ Ἅγιου Ὅρους.

Σπουδαίες  πληροφορίες για το  μαρτύριο του νεαρού Αγίου έδωσε ὁ τότε γραμματέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, ὁ οποίος είχε ἐντυπωσιασθεῖ ἀπὸ το σθένος καὶ την πίστη του  Νικολάου. Η μνήμη του  τελεῖται στις 23 Σεπτεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήμος Κατερίνης: Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1.244.566 ευρώ για την ενίσχυση των ωφελουμένων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ

Συνάντηση Μπαραλιάκου – Βορίδη | Συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, κινητικότητα και ενίσχυση του προσωπικού των ΟΤΑ