Αγροτικά Νέα

Μακρύγιαλος: Στο 95% η καταστροφή του γόνου στις μυδοκαλλιέργειες

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε συνάντησημεταξύ των εκπροσώπων των μυδοπαραγωγών του Μακρυγιάλου και του Θερμαϊκού με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον ΒουλευτήΠιερίας Φ.Μπαραλιάκο,προκειμένου για να συζητηθεί το μείζον θέμα καταστροφής του γόνου των μυδιών εξαιτίας του καύσωνα φέτος το καλοκαίρι.

Εκ μέρους του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου στην συνάντηση συμμετείχαν και εξέθεσαν τα προβλήματά τους, ο πρόεδρος Αναστάσιος Δραγάνης, ο αντιπρόεδρος Κουτούπας Κωνσταντίνος, ο ταμίας Κωνσταντίνος Κουτσουφιός και από τον Οστρακοαλιευτικό Σύλλογο «Ποσειδών» του Δήμου Δέλτα ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Βερβίτης.

Ο κ. Μπαραλιάκος, κατά το προηγούμενο διάστημα, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους μυδοπαραγωγούς της Πιερίας και κατόπιν συνεννοήσεων, προγραμματίστηκε η συνάντηση με τονΥφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Οι μυδοκαλλιεργητές επεσήμαναν στον Υφυπουργό πως μεγάλο τμήμα της φετινής παραγωγής τους επλήγη σημαντικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι η ολική, σχεδόν, απώλεια του γόνου που ενέχει κινδύνους για την παραγωγή μυδιών κατά τις επόμενες χρονιές.

Η οικονομική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος είναι μείζονος σημασίας, αφού διακυβεύεται η βιωσιμότητα των μυδοπαραγωγών αλλά επέρχεται και μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, άρα και των εσόδων για τους ίδιους τους μυδοκαλλιεργητές αλλά και τη χώρα.

Οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού ζήτησαν την στήριξη της  Πολιτείας για να ανταποκριθούν στη νέα παραγωγή, με τον Υφυπουργό να δεσμεύεται για την δρομολόγηση άμεσης λύσης. 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε πως ο Θερμαϊκός κόλπος και η αιγιαλίτιδα ζώνη της Βόρειας Πιερίας αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων οστρακοειδών. Η παραγωγή μυδιών ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους ετησίως, το 90% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην τοπική και εθνική οικονομία, οπότε η στήριξη της μυδοκαλλιέργειας αυτή την δύσκολη στιγμή είναι επιβεβλημένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνάντηση εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κα Χριστιάνα Καλογήρου

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Αρδευτικά έργα, οικονομική ενίσχυση καπνοπαραγωγών, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Ικανοποιείται το αίτημα των καπνοπαραγωγών | 33,8 εκ. ευρώ λόγω Covid-19 για αγροτικά προϊόντα

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα της χώρας  με πράξεις – Νέα μέτρα στήριξης