Πολιτική

Μπ.Σκούφα: «Οι καθυστερήσεις στην καταβολή επιχορηγήσεων προγραμμάτων ΟΑΕΔ φτάνουν και τους 8 μήνες!»

Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην καταβολή των επιχορηγήσεων των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων, ζητά με ερώτηση κι αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 32 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται αναφορά στους στόχους των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι στην πράξη ακυρώνονται όταν οι εργοδότες αναγκάζονται να καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές από την τσέπη τους, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής των σχετικώνεπιχορηγήσεων.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων χωρίς επιχορηγήσεις

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, με στόχο τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες αποκαλούνται ως Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ), εκπονήθηκε από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα με τίτλο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλυτέρων ηλικιών», προκειμένου να προσλάβουν ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Η διάρκεια του προγράμματος προβλέφθηκε 12 μηνών και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ανεβαίνουν κλιμακούμενα ανάλογα προς την ηλικία των προσλαμβανόμενων και την διάρκεια της ανεργίας τους, μέχρι και του ποσού των €710 για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω και περιλαμβάνουν μισθολογικό κόστος και ασφαλιστικές εισφορές.

Καθυστέρηση στις επιχορηγήσεις μέχρι και 8 μήνες!

Ωστόσο, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ καταβάλλονται σε αυτούς με εξαιρετική καθυστέρηση που φτάνει και στους οκτώμήνες, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσειςαυτές ναακυρώνουν στην πράξη το πλεονέκτημα – κίνητρο για το οποίο οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες επιχείρησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού τελικάκαλούνται να καταβάλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές από την τσέπη τους και έτσιεξανεμίζεται η ρευστότητά τους. Η διοίκηση ήδη έχει εντοπίσει τις καθυστερήσεις πληρωμών των επιχορηγουμένων επιχειρήσεων και εργοδοτών και προσπάθησε κατά τον Β΄ κύκλο επιδότησης 4.800 θέσεων, νέες, απλουστευμένες και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής χωρίς όμως απτό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση και αιτούνταιπαράλληλα να κατατεθούν τα σχετικά στοιχείαστη Βουλή για τις αιτίεςκαθυστέρησης στις πληρωμές, εάν το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και σε άλλα προγράμματα, αλλά και για το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση έτσι ώστε να βελτιωθούν και να μειωθούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων. Επιπλέον ζητείται ενημέρωση σχετικά με τοπόσα και ποια προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας (για ανέργους ηλικίας έως 29 και για ανέργους 29 ετών και άνω) υλοποιήθηκαν κατά το τρέχον έτος και με πόσες θέσεις ωφελούμενων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η Ελληνίδα Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών (IFLA), στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Κεντρική εισηγήτρια στη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων

Άννα Μάνη -Παπαδημητρίου: «Ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων στις ψηψιακές πλατφόρμες» – Τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριο Γεώργιο Γεωργαντά και εκπροσώπους των αγροτών της Πιερίας. 

Την κατά προτεραιότητα ένταξη περιοχών της Πιερίας στο Ultra – Fast Broadband, ζήτησε ο Φ. Μπαραλιάκος από τον Κ. Πιερρακάκη

Μπ.Σκούφα: Το νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο για τα γαλάζια «golden boys and girls»