Αγροτικά Νέα

Πιθανή καινοτόμα μέθοδος χαλαζικής προστασίας για τις καλλιέργειες της Πιερίας

Η από αέρος χαλαζική προστασίατης καλλιεργούμενης πεδινής έκτασης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου αποτέλεσε, εκτός των άλλων, αντικείμενο συζήτησης του Βουλευτή Πιερίας κ.ΦώνταΜπαραλιάκου με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.ΑνδρέαΛυκουρέντζο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο κ. Μπαραλιάκοςεπανέφερε το αίτημα ένταξης της προαναφερθέισας περιοχής στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας των καλλιεργειών, με αφορμή την εξαγγελία της πολιτικής που ερευνά ο ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Στο παρελθόν οΒουλευτής Πιερίας με έγγραφοπου είχε παραδώσει στον κ.Λυκουρέντζο, βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,είχε παρουσιάσει τις σημαντικές ζημίες σε δενδροκαλλιέργειες, οπωροκηπευτικά και καπνοκαλλιέργειες από ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης ευρύτερα στο Νομό και ειδικότερα σε καλλιέργειες του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Όπως είναι προφανές, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγικότητα αλλά και στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, προκαλούν έντονες πιέσεις για αναζήτηση αποτελεσματικών, αποτρεπτικών λύσεων για την απομείωση των εισοδημάτων των αγροτών και τη συνακόλουθη ανάγκη κρατικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς αποκατάσταση των ζημιών.Εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιοχές η εναέρια χαλαζική προστασία και δεδομένου ότι πλέον τα φαινόμενα έχουν ενταθεί,ο κ. Μπαραλιάκος αιτήθηκε εκ νέου το ενδεχόμενο της επέκτασης της προστασίας από το χαλάζι στις καλλιέργειες του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Ο κ. Λυκουρέντζος από την πλευρά του τόνισε πως ο ΕΛΓΑκινείται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του με την χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης.

Στις μεθόδους ενεργητικής και παθητικής προστασίας από έντονα κλιματικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ένα νέο, πρωτοποριακό πρόγραμμα είναι ήδη υπό εξέταση. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη στους αμπελώνες της περιοχής του Μπορντώ της Γαλλίας  (και άλλες χωρών όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η  Ελβετία, αλλά και χώρες της  Λατινικής Αμερικής), η οποία αποτελείται από σταθμό εδάφους με μετεωρολογικό ραντάρ καθώς και 6 ή 9 «μπαλόνια».Όταν ο «σταθμός» εντοπίσει καταιγιδοφόρα σύννεφα, ενεργοποιεί τα ειδικά αυτά μπαλόνια με ήλιο, τα οποία και ανεβαίνουν στον ουρανό, εκτοξεύοντας  «φυσίγγια» ιωδιούχου αργύρου, η διασπορά του οποίου στα σύννεφα, μετατρέπει το χαλάζι σε βροχή ή έστω συμβάλει στο να μειωθεί δραματικά το μέγεθός του, άρα και το μέγεθος της καταστροφής που δύναται να προκαλέσει.

Ο Βουλευτής Πιερίας και ο κ. Λυκουρέντζος συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επαφή ώστε, εφόσον κριθεί η αξιοποίηση αυτού του συστήματος και στη χώρα μας, η Πιερία, να ενταχθεί στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη καινοτόμα μέθοδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνάντηση εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κα Χριστιάνα Καλογήρου

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Αρδευτικά έργα, οικονομική ενίσχυση καπνοπαραγωγών, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Ικανοποιείται το αίτημα των καπνοπαραγωγών | 33,8 εκ. ευρώ λόγω Covid-19 για αγροτικά προϊόντα

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον πρωτογενή τομέα της χώρας  με πράξεις – Νέα μέτρα στήριξης