1 ΘΕΜΑ Τοπικά

Προχειρότητες από τον Δήμο Κατερίνης! Αναβάλλεται για τον… Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το περιβάλλον…

Ο Δήμος Κατερίνης είχε προγραμματίσει για απόψε, Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σοβαρά θέμα που έχει να κάνει με την τοπικής μας οικονομία, αλλά και τη δημόσια υγεία! Ωστόσο, στο Δήμο Κατερίνης φαίνεται πως προγραμμάτισαν συνεδρίαση, για ένα μείζον ζήτημα, λογαριάζοντας… χωρίς τον «ξενοδόχο»!   Και αποφασίσθηκε η αναβολή της συνεδρίασης για τον ερχόμενο… Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή από την διοίκηση του Δήμου πάρθηκε μετά από επιστολή των φορέων του τουρισμού, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα η πρόσκληση για τη συνεδρίαση τους στάλθηκε πέντε ημέρες πριν τη συνεδρίαση, σε μια δύσκολη επαγγελματική περίοδο.

Η επιστολή των τουριστικών φορέων

Μετά από κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών   Συμβουλίων των τουριστικών φορέων (Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πέλλας – Πιερίας  – Ημαθίας, Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων Παραλίας και ΄Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής), αποφασίσθηκε να προτείνουν το επίμαχο δημοτικό συμβούλιο να γίνει τον Οκτώβριο.  Να σημειωθεί πως οι τουριστικοί φορείς, είναι αυτοί που  έχουν καταθέσει από κοινού και με άλλους φορείς (13 στο σύνολο) 2 μηνυτήριες  αναφορές κατά παντός υπευθύνου για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή  μας προς το Πρωτοδικείο Κατερίνης καθώς και προς την αρμόδια Εισαγγελία  Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο  διερεύνησης.

Έχοντας παρόλα αυτά πρόσφατη την εμπειρία της γκρίζας για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής μας δημοσιότητας στην αρχή της παρούσας τουριστικής περιόδου, θεωρούν πως  η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μεν άξια συγχαρητηρίων αλλά προφανέστατα άκαιρη. «Η  εν λόγω συζήτηση ίσως χρήζει ουσιαστικότερης προπαρασκευής, διότι αφενός μεν σε μία  τέτοια συνάντηση μάλλον πρέπει να κληθούν και οι αντίστοιχοι κάθε βαθμού ελεγκτικοί  μμηχανισμοί να καταθέσουν τα πορίσματα των ελέγχων τους, και αφετέρου πάγια θέση και  επιδίωξη των φορέων μας είναι να διενεργηθεί επιτέλους η συγκεκριμένη συζήτηση σε χρόνο  ευκταίο και πάντως όχι μεσούσης της τουριστικής περιόδου για λόγους οι οποίοι για εμάς  τους τουριστικούς φορείς είναι αυτονόητοι», αναφέρεται στην επιστολή.

Άλλωστε,  οι ομόφωνες θέσεις των φορέων του τουρισμού  για το περιβάλλον του παραλιακού μετώπου  της περιοχής μας είναι καταγεγραμμένες αναλυτικά αλλά και έμπρακτα στις  μηνυτήριες αναφορές που έχουμε καταθέσει στο Πρωτοδικείο Κατερίνης και στην  αρμόδια Εισαγγελία Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου. «Παράλληλα, οι απόψεις μας  για  την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου έχουν κατατεθεί  στην δημόσια διαβούλευση και έχουν κοινοποιηθεί στον δημόσιο διάλογο, και επιπρόσθετα,  όντας κάτοικοι οι περισσότεροι από εμάς αυτής της πόλης, σαφέστατα δεν έχουμε τίποτε να  αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε παραπάνω στους προβληματισμούς του “I Can’t Breath”.  Όλα τα παραπάνω τα οποία έχουν από καιρού κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο γνωστοποιώντας τοις πάσι τις ξεκάθαρες θέσεις μας, καθιστούν περιττή την παρουσία μας  σε αυτήν την άκαιρη – κατά την ομόφωνη και ομόθυμη απόφασή μας- συνεδρίαση.

Θέλουμε να σας επισημάνουμε πως η επικαιροποίηση χρονιζόντων επί δεκαετίες θεμάτων  σε αυτό το momentum και μετά από δύο χρόνια πανδημίας ενέχει περιπτωσιολογία η οποία  δύναται να αποβεί καθοριστική για τον τόπο μας με δυσανάλογο κόστος σε σχέση με το  όποιο πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Με την απαιτούμενη για όλους μας νηφαλιότητα, σας  καλούμε να επαναλάβετε αυτούσια την παρούσα πρόσκληση σε συνεδρίαση για τις  15 Οκτωβρίου με την ίδια ακριβώς θεματολογία, καλώντας εγκαίρως και τους  υπόλοιπους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ πχ) καθώς και τους  αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των βαθμίδων, ώστε να έχουμε έναν  ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο για το περιβάλλον στην περιοχή μας, και σε  αυτήν την συνάντηση δηλώνουμε πως δεσμευόμαστε, με έγκαιρη προπαρασκευή  από μέρους μας, να συμμετάσχουμε», αναφέρουν στην επιστολή τους οι τουριστικοί φορείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Πρόταση Μάνη στη Βουλή για λειτουργία Ξενόγλωσσου Τμήματος στην Πιερία, σε συνεργασία με το τμήμα (Logistics – Σύσταση Οργανικών Θέσεων Κληρικών {ΒΙΝΤΕΟ}

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Να προωθηθούν τα αρδευτικά έργα και να επεκταθεί η αντιχαλαζική προστασία από αέρος στην Πιερία

Μουσική πανδαισία στη συναυλία αλληλεγγύης του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, της Δημοτικής Χορωδίας Αιγινίου και της Γλυκερίας για την ενίσχυση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους